Else Nørregaard smider alt tøjet – men ikke for Røde Kors.
I skyggen af Røde Kors’ store og landsdækkende tøjindsamling i denne uge, finder en anden begivenhed sted, hvor deltagerne ser med blandede følelser på den store medieopmærksom, som Smid Tøjet-kampagnen har tiltrukket sig.
F-News har taget turen til Stokkemarke Forsamlingshus og Fritidscenter, hvor landets bedste tøjkastere i denne weekend er samlet til danmarksmesterskaberne i Smid Tøjet. Vi træffer Else Nørregaard, som er tidligere tredobbelt vinder af femkampen og regerende danmarksmester i præcisionskast med ankelsokker.
”Smid tøjet-kampagnen er et tarveligt spinoff fra vores mesterskaber”, fortæller hun. ”Selvom formålet i sagens natur er ædelt og værd at bakke op om, så er der tale om snylteri. Vi har afviklet vores mesterskaber i snart 50 år, og så kom Røde Kors og TV2 pludselig på banen for tre år siden og nærmest stjal vores brand og blæste det op til noget helt andet med seksuelle konnotationer. Det er vi selvfølgelig ikke særligt tilfredse med”.
”Man skal jo ikke præstere noget”, fortsætter Else Nørregaard. ”Der er absolut ingen kraftanstrengelser i Røde Kors’ udgave af Smid Tøjet. Man kan jo rent faktisk sidde hjemme i sofaen og få sit tøj afhentet af spejdere og skoleelever uden at få pulsen den mindste smule op”.
”Det er undergravende for vores sport”.
Hvornår opdagede du selv første gang, at du var god til at smide tøjet?
”Det startede vel egentlig helt tilbage i barndommen. Både jeg og mine brødre smed omkring os med vores tøj, og vores mor var ved at gå ud af sit gode skind”, husker Else. ”Grundlæggende var hun imod, at man smed med tøjet overhovedet, men hun var meget insisterende med, at vi i det mindste skulle ramme vasketøjskurven, hvis vi alligevel gjorde det. Og det var vel her, at interessen startede”.
”Jeg husker, at jeg begyndte at træne med præcisionskast. Først bare med strømper og underbukser, men efterhånden som jeg blev bedre og mere sikker, så begyndte jeg også med T-shirts og højskaftede støvler. Det er først de seneste år, hvor jeg også har lært at mestre halstørklæder og klapbukser”.
”Men interessen blev for alvor vakt i slutningen af 60’erne, hvor det pludselig blev moderne, at kvinderne skulle smide bh’en. Alle gjorde det. Men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var i stand til at smide den længere end de fleste af mine jævnaldrende. Faktisk kunne jeg smide den så langt, at jeg allerede det efterfølgende år vandt danmarksmesterskabet i kategorien C-skål”, fortæller Else med et stort smil.
Er det korrekt, at Smid Tøjet er en meget kvindedomineret sport?
”Ja, det er helt rigtigt. Historisk set har kvinderne altid været i overtal ved disse mesterskaber. Jeg ved ikke om det er noget genetisk, eller om det er kulturelt betinget. Men det lader til, at kvinder er lidt mere friske på at smide tøjet end mændene. Selvom vi ved mesterskaberne dyster på lige fod med mændene, så må vi bare konstatere, at mange mænd hellere går til Smid Værktøjet-konkurrencer frem for at deltage i vores mesterskaber”.
”Men for at få udbredt sporten mere, og især til herresiden, har vi faktisk allerede taget initiativer til at få optaget nye medlemmer til vores sport i en meget tidlig alder. I år har vi som en forsøgsordning tre discipliner for de 1-3-årige. Vi starter med discipliner i kategorien Smid Legetøjet, men det er selvfølgelig meningen, at Barbiedukker og Legoklodser med tiden skal skiftes ud med beklædningsgenstande”.
Der findes folk, som synes, at jeres Smid Tøjet-discipliner bare er fjollerier. At det kan være lidt svært at tage seriøst. Hvad er dit svar til dem?
”Det er meget kort” svarer Else tørt. ”Ved de Olympiske Lege er der discipliner som diskoskast og hammerkast. Behøver jeg sige mere?”.
Else, du er jo denne sports Grand Old Woman i Danmark. Hvor længe kan du blive ved? Og har du et godt råd til kommende udøvere i jeres sport?
”Ja, i år stiller jeg jo faktisk op i samtlige discipliner. Det har ingen anden vist gjort før. Jeg elsker simpelthen at smide alt tøjet. Men alderen fornægter sig jo ikke… Det kræver sin kvinde og en helt særlig teknik at få alt over en F-skål kastet længere end 15 meter – så der vil helt sikkert være discipliner, som jeg ikke stiller op i til næste år. Især sprintdisciplinerne, hvor det hele skal smides så hurtigt, har jeg svært ved at følge med i”.
”Jeg er også glad for, at disciplinen ”smid det våde badetøj” i år er erstattet af præcisionskast med støttestrømper. Jeg blev altid så forkølet af badetøjsdisciplinen, mens støttestrømper jo er noget, jeg øver mig i hver dag”.
”Jeg kommer dog aldrig til at smide håndklædet i ringen, selvom progressive kræfter i forbundet arbejder på at få indlemmet den disciplin også. Det hører ikke til i disse mesterskaber, hvis du spørger mig”, afslutter Else Nørregaard.
”Åh ja, et råd til de unge og kommende atleter, sagde du…”
”Jeg plejer at sige Du skal smide hæmningerne først – og først derefter er du klar til at smide tøjet”.