Står det til WWF vil det nemlig være forbudt at anvende flueben allerede til efteråret, når der forventes en afgørelse fra Den Internationale Domstol.
Verdensnaturfonden WWF, som arbejder for at bevare natur og miljø rundt omkring i hele verden, har i mange år arbejdet på et oplæg, som helt skal fjerne uheldige og uhensigtsmæssige benævnelser og symboler i den skriftlige kommunikation.
Og efter mange års tilløb er man nu klar til at bringe en prøvesag for Den Internationale Domstol i Haag.
F-News har talt med Gösta Persson, som er leder af WWF’s svenske afdeling.
”Vi har valgt fluebenet som det første symbol, vi vil have udryddet”.
”Vi finder den udbredte anvendelse af flueben særdeles problematisk”, fortæller Gösta Persson. ”Du ser dem efterhånden overalt. Du benytter dem i alle to-do-lister, på indkøbssedler, ja selv når du pakker din kuffert og vil sikre dig, at du har husket alt. Selv i skolerne benytter skolelærere verden over flueben, når de retter i elevernes opgaver”.
”Flueben er i folks bevidsthed blevet en uudtømmelig ressource, som kan benyttes efter forgodtbefindende. Men sådan forholder det sig ikke i den virkelige verden”, siger den svenske miljøforkæmper med en bekymret mine.
”Du og jeg ved jo godt, at der bare er tale om en benævnelse for et symbol, som i realiteten intet har at gøre med bevægeapparatet hos en specifik insektgruppe”.
”Men vi frygter for konsekvenserne for verdens fluebestand, når fremtidige uoplyste Warcraft-generationer kommer til. Og derfor mener vi, at det er bedst at udvise rettidig omhu ved helt at få fjernet begrebet – inden skaden er sket”.
”WWF taler naturens og dyrenes sag, og da vores umælende venner i dyreriget ikke kan tage sagen i egen hånd, er vi forpligtet til at gøre det nødvendige”, fortsætter han.
”Vi ved jo heller ikke, hvordan fluerne har det med, at der bliver refereret til deres ben i disse sammenhænge. Og fluebenet ligner jo ikke engang et rigtigt flueben. Jeg forestiller mig, at det må føles ganske ydmygende og nedværdigende for en flue. Og det kan vi ikke være bekendt”
”Egentlig er der jo ikke noget kontroversielt ved vores forslag” fortæller Gösta Persson med et afvæbnende kropsprog. ”Afrikanere og afroamerikanerne har længe givet udtryk for at de føler sig diskrimineret og ringeagtet, når de bliver omtalt som negere – og som en konsekvens heraf er mange holdt op med at bruge begrebet neger”.
”Også hagekorset, svastikaen, er et symbol, som fremkalder stærke negative følelser hos mange mennesker, og som følge deraf er det blevet forbudt i en række vestlige lande”.
”Det er præcis den samme type justeringer, vi ønsker for symboler og benævnelser, som kan opfattes stærkt krænkende i dyreriget. Det burde alle kunne sympatisere med”.
Gösta Persson trækker sin skrivebordsskuffe ud og fisker nogle illustrationer op. ”For at mobilisere befolkningerne i verdens lande lancerer vi hen over sommeren en informationskampagne under parolen ”Flueben hører til på fluer – ingen andre steder”. Vi synes selv, at kampagnen har et fiffigt payoff med subtile hygiejniske referencer, ”Alle ved jo hvor fluer har sat deres ben”. Her taler vi dog om en mentalhygiejnisk indsats. Det skal nok appellere til folk – det tror vi på”, siger Gösta, mens et optimistisk smil breder sig i hans ansigt.
”Vi håber selvfølgelig på, at et gunstigt udfald ved Den Internationale Domstol kan danne præcedens for vores efterfølgende sager, hvor vi i første omgang går efter at komme anvendelsen af gåseøjne og kragetæer til livs”.
”Vi må simpelthen have respekten for dyrene tilbage i vores måde at kommunikere skriftligt”.
”Og kald det bare symbolpolitik – for det er præcis hva’ det er!” slutter Gösta af med, mens han forsigtigt lægger annonceskitserne tilbage i skuffen.